Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Новости и настани

Title Filter      Display #  
# Article Title Date
1 Повик за учество во програмата за општокорисна работа и обуки за дигитални вештини во рамки на проектот „МладиХАБ – Дигитална младина“ Tuesday, 19 November 2019
2 The sixth B2B event “Shaping together a smarter and greener future” within Green ICT Development – GIVE was held in Cluj-Napoca on 30th - 31st October Monday, 11 November 2019
3 “GIVE” Going International, 28.11.2019, Скопје Monday, 11 November 2019
4 Се одржа 6-от Б2Б настан на проектот “Green ICT Development” Monday, 04 November 2019
5 DATA AS AN ASSET - 16тата годишна конференција на МАСИТ Friday, 01 November 2019
6 Свечено отворање на центарот “МЛАДИХАБ – Дигитална младина” во Претседателската канцеларија на Република Северна Македонија Thursday, 10 October 2019
7 Најава на шестиот Б2Б настан во рамки на проектот GIVE, во Клуж, Романија Thursday, 10 October 2019
8 The fifth B2B event “The Future Today” within Green ICT Development – GIVE was held in Sofia on 26th -27th September Thursday, 10 October 2019
9 Свечено отворање на центарот “МЛАДИХАБ – Дигитална младина” во Претседателската канцеларија на Република Северна Македонија Monday, 07 October 2019
10 Се одржа петтиот Б2Б настан на тема: „Иднината денес“ во рамки на проектот GIVE Monday, 30 September 2019
11 Форум: Бизнис клима за ИКТ индустрија - Како да се стимулира растот на работната сила во ИКТ? Friday, 20 September 2019
12 Форум на тема Бизнис клима за ИКТ индустрија - Како да се стимулира растот на работната сила во ИКТ? Tuesday, 17 September 2019
13 Работна средба на МАСИТ со министерката Апостолска Monday, 16 September 2019
14 Форум на тема „Бизнис клима за ИКТ индустријата – Како да се стимулира растот на работната сила во ИКТ?” - Скопје Tuesday, 10 September 2019
15 Форум на тема „Бизнис клима за ИКТ индустријата – Како да се стимулира растот на работната сила во ИКТ?” - Битола Tuesday, 10 September 2019
16 Акцелераторот УКИМ го отвори повикот за втората Акцелераторска програма есен 2019 Thursday, 05 September 2019
17 МАСИТ заедно со КБ Прво пензиско друштво организира информативна средба Monday, 02 September 2019
18 MASIT held a working meeting with the President of North Macedonia, Stevo Pendarovski Tuesday, 20 August 2019
19 МЛАДИХАБ – Дигитална младина Tuesday, 13 August 2019
20 Интервју со Александар Убавков, член на УО на МАСИТ и Регионален Менаџер на МУСАЛА Софт Wednesday, 07 August 2019
21 12th NEWSLETTER OF 3B ICT Tuesday, 06 August 2019
22 ОБЈАВА ЗА ОГЛАС ЗА ПРАКТИКАНТ Monday, 05 August 2019
23 DATA AS AN ASSET - МАСИТ Conferencе Thursday, 25 July 2019
24 MASIT nominations for Global ICT Excellence Awards organized by WITSA Monday, 08 July 2019
25 Одржан настан: Законските прописи како можност и предизвик за формирање стартап компанија Thursday, 04 July 2019
26 Прирачник за извоз на софтвер и ИКТ услуги Monday, 01 July 2019
27 Презентација на финалните проекти во рамки на Проектот за преквалификација на ИКТ кадри Monday, 01 July 2019
28 11th Newsletter of 3B ICT Network Tuesday, 25 June 2019
29 Законски прописи како можност и предизвик за формирање на старт ап компанија Monday, 24 June 2019
30 Fourth B2B event within GIVE project – Belgrade, Serbia Monday, 24 June 2019
31 Прв Балкански Самит за проект лидерство Thursday, 20 June 2019
32 GIVE Б2Б настан на тема: „Дигитална иднина на автомобилската индустрија“ Wednesday, 05 June 2019
33 Повик за доставување на понуди за Истражување за потребите од општокорисна работа во заедниците во земјата Wednesday, 05 June 2019
34 Повик за доставување на понуди за Истражување за потребите на дигиталните вештини Wednesday, 05 June 2019
35 МАСИТ објавува оглас за практикант Thursday, 30 May 2019
36 Authentic interpretation of Article 14 of the Value Added Tax Act will provide a positive impulse for further investments in the ICT industry Thursday, 23 May 2019
37 9th Newsletter of 3B ICT Network Thursday, 23 May 2019
38 Одржана Конференција PANTHEON 2019 Wednesday, 15 May 2019
39 Оглас за изработка на бизнис план Wednesday, 15 May 2019
40 Продолжен е рокот за аплицирање на МАСИТ ИКТ награди Monday, 13 May 2019
41 МАСИТ и Даталаб се партнери во организација на PANTHEON Kонференцијата на тема: Дигитализација 2019 Tuesday, 23 April 2019
42 Трет “B2B” настан во рамките на GIVE проектот – Рига, Латвија Tuesday, 23 April 2019
43 Барањата на компаниите за измени на Законот за финансиска поддршка Tuesday, 16 April 2019
44 World ICT Forum 2019, Nairobi, Kenya Friday, 12 April 2019
45 8 th NEWSLETTER OF 3B ICT Thursday, 11 April 2019
46 Работилница на тема: „Трансферни цени" Friday, 05 April 2019
47 Годишен извештај на МАСИТ 2018/19 Tuesday, 02 April 2019
48 Одржано 13-то Годишно Изборно Собрание на МАСИТ Friday, 29 March 2019
49 МАСИТ и Стопанска комора на Северозападна Македонија потпишаа Меморандум за соработка Thursday, 21 March 2019
50 Најавен е третиот “B2B“ настанот во Рига, Латвија на тема "Дигитализација во производните процеси" Monday, 18 March 2019
51 Одржан настан - „Заштита на личните податоци” во Скопје Monday, 11 March 2019
52 Одржан настан „Заштита на личните податоци” во Битола Monday, 11 March 2019
53 Стартуваше тримесечната програма на МАСИТ за преквалификација на кадар Wednesday, 06 March 2019
54 Оцена на бизнис средината во Северна Македонија - 2018 година Tuesday, 05 March 2019
55 7TH NEWSLETTER OF 3B ICT Friday, 01 March 2019
56 Информативен настан на тема „Заштитата на лични податоци” Wednesday, 27 February 2019
57 Second B2B event within GIVE project - Tirana, Albania Wednesday, 27 February 2019
58 Истражување: Oцена на бизнис средината во Македонија во 2018 Wednesday, 13 February 2019
59 Работилница на тема - „Дигитална трансформација – како понатаму“ Friday, 25 January 2019
60 7TH SOUTH-EAST EUROPEAN (SEE) EXHIBITION & CONFERENCE ‘SMART CITIES’ Tuesday, 22 January 2019
61 ВТОР ЦИКЛУС НА ПРОЕКТОТ ЗА ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈА НА КАДРИ FRONT - END WEB DEVELOPER, СО АКЦЕНТ НА “REACT” ТЕХНОЛОГИЈА Wednesday, 16 January 2019
62 5th Newsletter of 3B ICT Network Thursday, 03 January 2019
63 Стопанските комори ќе добијат писмени известувања од економските ресори за нивните клучни барања Thursday, 27 December 2018
64 МАСИТ и Асоцијацијата за е-трговија на Македонија потпишаа меморандум за соработка Thursday, 20 December 2018
65 Одржан првиот Б2Б настан во рамки на Green ICT Development (GIVE) проектот Monday, 17 December 2018
66 ИКТ заедницата во Македонија уште еднаш докажа дека е една од најпрогресивните и најхуманите гранки Monday, 17 December 2018
67 Објавен повик за работилници Thursday, 13 December 2018
68 МАСИТ НОВОГОДИШНА ЗАБАВА Tuesday, 27 November 2018
69 Одржан настан: Како до посреќни вработени во ИТ компаниите? Thursday, 22 November 2018
70 Како до посреќни вработени во ИТ компаниите? Wednesday, 07 November 2018
71 Став на МАСИТ во однос на воведувањето на прогресивниот данок и целокупната даночна реформа Wednesday, 07 November 2018
72 Одржан е третиот состанок на Фокус групата во рамки на Проектот GIVE Thursday, 01 November 2018
73 Оглас за ангажман на маркетинг агенција Wednesday, 24 October 2018
74 МАСИТ го одбележа Светскиот ден на храната Tuesday, 16 October 2018
75 Б2Б настан во рамки на проектот Green ICT Development Monday, 15 October 2018
76 Oбука и сертификација за Professional Scrum Master Monday, 08 October 2018
77 Оглас за ангажман на новинар за biznisregulativa.mk Friday, 05 October 2018
78 Одржана Конференција - „Дигитална трансформација во Македонија - предизвик или реалност“ Tuesday, 02 October 2018
79 Одржан Форум - „Како да се подобри бизнис опкружувањето во Македонија - општествени и економски промени“ Tuesday, 02 October 2018
80 Oбука и сертификација за Microsoft Azure Monday, 01 October 2018
81 Одржан е вториот состанок на Фокус групата во рамки на Проектот GIVE Thursday, 20 September 2018
82 Центарот за бизнис и иновација е новата членка на МАСИТ Tuesday, 11 September 2018
83 Balkan and Black Sea ICT Cluster Network Newsletter, July 2018 Wednesday, 29 August 2018
84 Став за воведување на прогресивен данок на лични примања Thursday, 23 August 2018
85 Webinar Digital Marketing Monday, 13 August 2018
86 SEE-IT SUMMIT 2018 Thursday, 26 July 2018
87 Одржан работен состанок на тема: Развој и унапредување на работната сила Friday, 13 July 2018
88 Одржан е вториот состанок во рамки на Проектот Green Ict deVElopment (GIVE) Monday, 02 July 2018
89 SAVE THE DATE: Forum & Konferencija na MASIT Friday, 29 June 2018
90 Презентација на нов агрегатен портал за бизнис регулатива Tuesday, 12 June 2018
91 Technology Forum 2018 Monday, 21 May 2018
92 Потпишан меморандум за соработка Thursday, 10 May 2018
93 Tренинг на тема: Регулатива за заштита на лични податоци Wednesday, 09 May 2018
94 ОДРЖАН ИНФОРМАТИВЕН НАСТАН Thursday, 12 April 2018
95 South East European Software Testing Conference (SEETEST 2018) Wednesday, 11 April 2018
96 Одржано Годишно Собрание на МАСИТ Monday, 02 April 2018
97 GIVE Survey Invitation Article Friday, 23 March 2018
98 Оглас за ангажман на маркетинг агенција Friday, 23 March 2018
99 Продолжување на оглас за потенцијални корисници на „Ваучер шема“ Friday, 16 March 2018
100 ANGA COM 2018 Monday, 12 March 2018
101 Одржана инфо сесија на тема: “Законски прописи од областа на животната средина“ Monday, 12 March 2018
102 IT Hub Connect 2018 Monday, 05 March 2018
103 ОДРЖАН ИНФОРМАТИВЕН НАСТАН НА ТЕМА „ЈАВНИ НАБАВКИ“, ВО РАМКИ НА ПРОЕКТОТ НА УСАИД - „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС Friday, 16 February 2018
104 Интервјуа со вработени во компанијата АССЕКО СЕЕ во рамки на Проектот за преквалификација на ИКТ кадри Tuesday, 13 February 2018
105 Интервјуа со вработени во компанијата Унет во рамки на Проектот за преквалификација на ИКТ кадри Tuesday, 13 February 2018
106 ПОКАНА за учество на две дводневни обуки Monday, 12 February 2018
107 Одржан информативен настан на тема „Работни односи“ во Битола, во рамки на Проектот на УСАИД - „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ Thursday, 01 February 2018
108 Одржан е првиот работен состанок на Balkan and Black Sea ICT Clusters Network за 2018 година Monday, 29 January 2018
109 The first Kick-off meeting was held within the Green ICT Development - GIVE project Monday, 29 January 2018
110 Проектот на УСАИД - „Партнерство за подобра бизнис регулатива“ повторно започнува со серија информативни настани Thursday, 18 January 2018
111 Потпишување на меморандум за соработка помеѓу четирите комори Friday, 12 January 2018
112 Ден за добрина - хумана акција на членките и пријателите на МАСИТ Friday, 22 December 2017
113 ОГЛАС за ангажман на правно лице Tuesday, 19 December 2017
114 ПРОЕКТ НА УСАИД „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА“ Monday, 18 December 2017
115 МАСИТ Новогодишна забава 2018 Thursday, 30 November 2017
116 Настан за размена на искуства на тема: HR услуги Wednesday, 29 November 2017
117 Оглас за консултантска куќа за изработка на работна верзија на Предлог Закон за практикантска работа Monday, 20 November 2017
118 МАСИТ награди за иновативни ИКТ решенија 2018 Wednesday, 15 November 2017
119 Претседателот на УО на МАСИТ, во интервју за Иновативност Monday, 06 November 2017
120 Проект за преквалификација на ИКТ кадри Tuesday, 31 October 2017
121 Потпишан Меморандум Tuesday, 31 October 2017
122 Презентација на работен план 2018 Friday, 27 October 2017
123 CONFERENCE for innovative ICT solutions and trends Wednesday, 04 October 2017
124 FORUM: Regulation of labor relations and the labor market in the ICT sector Tuesday, 03 October 2017
125 Средба со вицепремиерот д-р Кочо Анѓушев Friday, 22 September 2017
126 МАСИТ ИКТ ДЕНОВИ - КОНФЕРЕНЦИЈА Tuesday, 19 September 2017
127 МАСИТ ИКТ ДЕНОВИ - ФОРУМ Tuesday, 19 September 2017
128 Форум на градоначалници во Подгорица Sunday, 17 September 2017
129 АКЦИЈА ЗА ДАРУВАЊЕ НА КРВ И ХРАНА Friday, 01 September 2017
130 Green Ict deVElopment (GIVE) Monday, 21 August 2017
131 МАСИТ е-информатор Friday, 04 August 2017
132 МАСИТ во медиумите Thursday, 20 July 2017
133 Telco Trends 2017 Tuesday, 18 July 2017
134 Conference: .NET Developer Days Wednesday, 12 July 2017
135 Конференција: Можности и предизвици за рециклирање на текстилниот отпад Friday, 30 June 2017
136 MASIT ICT DAYS 2017 Wednesday, 14 June 2017
137 Доделени МАСИТ награди за иновативни ИКТ решенија 2017 Wednesday, 14 June 2017
138 Конференција на проектот на УСАИД - Партнерство за подобра бизнис реулатива Thursday, 01 June 2017
139 Трета МК конференција: Monday, 22 May 2017
140 Национален MOS натпревар Monday, 22 May 2017
141 TELCO TRENDS 2017 Monday, 22 May 2017
142 SEETEST 2017 Monday, 22 May 2017
143 Тренинг „Selling IT services and products“ Monday, 08 May 2017
144 МАСИТ награди за иновативни ИКТ решенија Wednesday, 03 May 2017
145 Можност за едномесечен престој во Чикаго Friday, 28 April 2017
146 Барање за прибирање на понуди за изработка на агрегатна веб платформа Tuesday, 25 April 2017
147 Central and Eastern European QA Outsourcing Review 2016-17 Tuesday, 18 April 2017
148 Project for pre-qualification Monday, 03 April 2017
149 ПРОЕКТОТ НА УСАИД „ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДОБРА БИЗНИС РЕГУЛАТИВА ВО МАКЕДОНИЈА“ ЗАПОЧНУВА СЕРИЈА ИНФОРМАТИВНИ НАСТАНИ Monday, 20 March 2017
150 Social Inclusion through Technology Wednesday, 01 March 2017
151 Годишно Собрание на МАСИТ Wednesday, 01 March 2017
152 OPEN JOB POSITION Thursday, 23 February 2017
153 13th SEE Telecoms Forum 2017 Monday, 20 February 2017
154 Workshop: New EU directives for IT systems security Thursday, 16 February 2017
155 New program "ICT-export training Macedonia" Tuesday, 14 February 2017
156 Official presentation of the USAID Project - Partnership for better business regulative Friday, 23 December 2016
157 КОНФЕРЕНЦИЈА „ИКТ ВО АГРОБИЗНИС“ Wednesday, 16 November 2016
158 MACEDONIAN ICT COMPANIES WINNERS OF THE WITSA GLOBAL ICT EXCELLENCE AWARDS Thursday, 13 October 2016
159 ICT in Agribusiness Conference Wednesday, 10 August 2016
160 TELCO TRENDS 2016 Thursday, 28 July 2016
161 MASIT on the Western Balkans Summit in Paris Wednesday, 06 July 2016
162 Интервју со г-ѓа Антова Пешева, заменик-претседателка на Управниот одбор на МАСИТ Thursday, 09 June 2016
163 ”CEE QA OUTSOURCING REVIEW 2015-16” Thursday, 09 June 2016
164 Kонференција “Let ME help you” Monday, 06 June 2016
165 Одржани МАСИТ ИКТ Награди Thursday, 02 June 2016
166 Работилница за правни и даночни прашања во ИТ секторот Thursday, 19 May 2016
167 Human Resources Training Monday, 09 May 2016
168 НАЦИОНАЛНИ СТАНДАРДИ ВО ИКТ и ЕЛЕКТРОНСКИ КОМУНИКАЦИИ – бенефити, придобивки и практични примери Wednesday, 04 May 2016
169 МАСИТ во медиумите Thursday, 21 April 2016
170 Elected new President and Vice President of the MASIT Managing Board Tuesday, 19 April 2016
171 Тематска презентација на тема - Национални стандарди за ИКТ и електронски комуникации Friday, 15 April 2016
172 Работилница за јавни набавки Friday, 08 April 2016
173 10th Annual Assembly of MASIT Monday, 04 April 2016
174 CEEOA STARTS ‘CEE QA OUTSOURCING REVIEW 2015-16’ Wednesday, 30 March 2016
175 Десетто Годишно Собрание на МАСИТ Friday, 18 March 2016
176 Scrum.org Product Owner training and certification Monday, 22 February 2016
177 3rd ITO&BPO Germany Forum In Berlin Thursday, 18 February 2016
178 12th Telecoms Forum 2016, 17 March , Belgrade Thursday, 18 February 2016
179 Одржана конференција на тема „ИКТ во агробизнис” Wednesday, 02 December 2015
180 University Goce Delchev Stip - First associate member of MASIT Monday, 05 October 2015
181 Обука за основно администрирање на Sharepoint Tuesday, 29 September 2015
182 5 стипендии за тренинг курсеви во Индија Thursday, 17 September 2015
183 Усвоена Националната краткорочна ИКТ стратегија Thursday, 03 September 2015
184 ICT in Agribusiness Conference, 25-26.11.2015, Skopje Thursday, 20 August 2015
185 New challenge: Smart Urban Farming Challenge Monday, 17 August 2015
186 Second group: EXIN Agile Scrum Master certification Wednesday, 29 July 2015
187 Public debate on National Short-Term ICT Strategy (2016 – 2017) Wednesday, 15 July 2015
188 МАСИТ во медиумите Wednesday, 08 July 2015
189 MASIT Games Wednesday, 01 July 2015
190 Workshop for Public Procurement Law Wednesday, 01 July 2015
191 Workshop for Employment Law Thursday, 25 June 2015
192 International hub conference in Berlin Monday, 15 June 2015
193 EXIN Agile Scrum Master training and certification Monday, 01 June 2015
194 "SEE IT" in Sarajevo Wednesday, 06 May 2015
195 MASIT's new leadership Monday, 30 March 2015
196 Одржан состанок со министерот г-дин Иво Ивановски и заменик - министерската г-ѓа Марта Томовска Monday, 16 March 2015
197 Состанок на Министерот Иво Ивановски со членовите на МАСИТ Monday, 16 March 2015
198 Ninth Annual MASIT Assembly Thursday, 12 March 2015
199 Работилница за Закон за задолжница Monday, 22 December 2014
200 МАСИТ Новогодишна забава Friday, 05 December 2014
201 Обука за "Trade Fair Participation" Tuesday, 04 November 2014
202 Одржана конференција СЕЕИТА и МАСИТ Отворени Денови Tuesday, 04 November 2014
203 SEEITA and MASIT Open Days Tuesday, 09 September 2014
204 Одржана работилница на тема Monday, 04 August 2014
205 КАКО ДА ИЗДАДЕТЕ ФАКТУРА СО ОСЛОБОДУВАЊЕ ОД ДДВ ЗА ПРОМЕТОТ НА ДОБРА И УСЛУГИ НАМЕНЕТИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТИ Friday, 25 July 2014
206 EITO ICT Market Report 2014/2015 Monday, 07 July 2014
207 "MASIT ICT Awards' winners" Monday, 30 June 2014
208 Sixth Balkan Broadband Conference and Exhibition Thursday, 19 June 2014
209 Одржување на „МАСИТ ИКТ Награди“ Wednesday, 11 June 2014
210 Workshop: Implications from the application of the Law of financial discipline Thursday, 15 May 2014
211 MASIT ICT Awards Tuesday, 06 May 2014
212 Workshop on cloud computing Tuesday, 29 April 2014
213 Training for "Marketing IT Outsourcing Services" Wednesday, 16 April 2014
214 MASIT'S EIGHT ANNUAL ASSEMBLY Tuesday, 08 April 2014
215 Е - регистрација на фирма Tuesday, 18 March 2014
216 Apply on the "Balkan Venture Forum" Thursday, 06 March 2014
217 MASIT'S EIGHT ANNUAL ASSEMBLY Wednesday, 05 March 2014
218 Training for electronic submission of annual accounts Friday, 28 February 2014
219 Meeting with an Albanian delegation Tuesday, 11 February 2014
220 New MASIT location and contact phone Thursday, 23 January 2014
221 МАСИТ Новогодишна забава Thursday, 19 December 2013
222 E-government and SEEITA Open Days Conference held Tuesday, 29 October 2013
223 МАСИТ на МТВ1 и АЛФА ТВ Tuesday, 22 October 2013
224 Meeting with the government delegation Tuesday, 22 October 2013
225 Announcement to the media Tuesday, 22 October 2013
226 E-Government & SEEITA Open Days Conference Monday, 19 August 2013
227 Signed MoU between MASIT and GOA Wednesday, 22 May 2013
228 The event “Girls in ICT 2013” was held Monday, 13 May 2013
229 Creative Enterprise workshop Monday, 13 May 2013
230 The new leadership of MASIT was selected Friday, 29 March 2013
231 Seventh Annual Assembly Monday, 18 March 2013
232 Are you ready to be a Microsoft champion? Wednesday, 23 January 2013
233 Одржана конференција Ден на иновации 12.12.2012 Monday, 17 December 2012
234 Ден на иновации, 12.12.2012 Monday, 10 December 2012
235 Promotion of the potentials of the Macedonian ICT industry Tuesday, 20 November 2012
236 Macedonian-Slovenian Business Forum with IT Companies Tuesday, 30 October 2012
237 Macedonian IT companies at Gartner Summit Tuesday, 18 September 2012
238 Доделени стипендии од областа на ИКТ на ученички од Скопје Monday, 17 September 2012
239 Macedonian IT Market Declines for Second Consecutive Year in 2011 Wednesday, 20 June 2012
240 Public Discussion for Public Procurement of ICT and Open Government Partnership Monday, 18 June 2012
241 Interview with Igor Bimbiloski for the forum "Kajgana" Wednesday, 06 June 2012
242 Digital Literacy in Macedonia Wednesday, 06 June 2012
243 Girls in ICT 2012 Wednesday, 06 June 2012
244 Македонија да се етаблира како ИКТ бренд Wednesday, 06 June 2012
245 World Telecommunication and Information Society Day Wednesday, 06 June 2012
246 Информативен настан и тренинг за Open source Wednesday, 06 June 2012
247 Memorandum of cooperation with the State Commission for Prevention of Corruption Sunday, 04 March 2012
248 Fourth stage of the regulatory guillotine of MIOA Sunday, 04 March 2012
249 Partnership agreement with CERTIPORT Thursday, 15 December 2011

PATRON MEMBER

logo_1

 

Supporters

neotel

 

 

Contact Information

ICT Chamber of Commerce - MASIT
St. "Kosta Veselinov“ no.6, entrance 1, floor 1
1000 Skopje, RN Macedonia
tel. 389 75 280 507; 389 78 296 487
e-mail: contact@masit.org.mk

Networking

 color-facebook-48  color-linkedin-48  color-instagram-48  color-youtube-48  color-twitter-48

Events

kon_masit_19