Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Одржана Конференција PANTHEON 2019

 datalab_konf2

Дигитализацијата на приватниот и јавниот сектор е неопходност за да се постигне и одржи конкурентноста во денешниот поврзан и дигитализиран свет. Република Северна Македонија мора да ги следи овие промени и од аутсорсирање на кадар во ИТ индустријата да се насочи кон развој на глобално конкурентни дигитални производи! Ова се дел од заклучоците на денешната PANTHEON конференција на тема „Дигитализација 2019“ која заеднички ја организираа компанијата „Даталаб“ и Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ.

“Најмалку 40% од компаниите ќе изумрат во следните десет години ако не размислат и не делуваат за приспособување на целата компанија и примена на новите технологии. Оваа порака мора да допре до менаџерите затоа што успехот на дигитализацијата на бизнисот зависи повеќе од човечкиот фактор и волјата на менаџерите отколку од технолошките решенија“, изјави г-н Морено Родман, генерален менаџер на “Даталаб Технологија“, компанија која подолго време има своја подружница во земјава.

Претседателката на Управниот Одбор на МАСИТ, г-ѓа Анета Пешева го потенцираше фактот дека без развиена ИТ индустрија ниту еден друг вертикален сектор во економијата не може да биде успешен: “Мора прво да направиме клима да го задржиме ИТ кадарот дома затоа што без квалитетен кадар не можеме да зборуваме за неопходната дигитална трансформација во општеството. Дигитализацијата е процес кој чини, но е инвестиција која бргу се враќа преку драстично зголемена ефикасност и профитабилност на компаниите“.

Една од темите која се отвори за време на првиот панел кој што го модерираше г-ѓа Анита Никова, извршен директор на МАСИТ беше улогата на државата во поддршка на компаниите, но и во процесот на дигитализација на јавниот сектор. Министерот Дамјан Манчевски најави дека во финална фаза е инсталацијата на електронскиот регистар на население после кој веднаш треба да се пушти во употреба и новиот национален портал на електронски услуги од каде граѓаните по електронски пат ќе може да добиваат многу услуги.

datalab_konf3

„Развојот на новите услуги не може да се одвива без поддршка од приватниот сектор. Затоа ни е важна соработката со стопанските комори и со приватните компании што даваат поддршка за нови иновативни ИТ решенија и на институциите на системот. Дигитализацијата е заеднички процес и таа не може да се случи без сите да се вклучиме во неа“, апелираше министерот Манчевски.

Учесниците се согласија дека процесот на дигитализација не е само техничко прашање за воведување на дигитални решенија за полесно одвивање на процесите, туку е прашање на свесност за придобивките од овој процес кај носителите на одлуки.Во таа насока Дарјан Раденковиќ, директор за маркетинг во Браинстер нагласи дека дигитализацијата е како држењето диета. Сите сме свесни дека тоа ни треба, но тешко носиме одлуката тој процесот да почне. “Процесот на дигитализација е долгорочен, а нашите компании сакаат брзи резултати. Многу често не им е јасно од каде да започнат со дигитализација и како да го спроведат процесот. Но, мора да кажам дека во Македонија има позитивно поместување во насока на зголемена информираност и едуцираност на менаџерите и претприемачите за дигиталната трансформација“.

Но, дигитализацијата нема да биде доволна ако домашните компании не градат стратегија да развиваат иновативни решенија конкурентни на светскиот пазар. “Погубно за економијата ќе биде ако работиме без визија и без развојна цел да произведуваме сопствени конкурентни решенија и продукти за глобален пазар. Аутсорсирањето на ИТ услуги на долг рок не е добро затоа што за десет години отсега тие компании ќе си најдат друг пазар а ние ќе останеме да каскаме. Компаниите мора да сфатат дека дигитализацијата е неопходна за да опстанат во денешниот свет“, децидно порача доцент д-р Мијалче Санта на Економскиот факултет при УКИМ.

Целта на конференцијата е да се истакнат актуелните иновации во областа на законодавството, претприемништвото и економијата, како и иновациите кои се носители на дигитализацијата практично применети во PANTHEON.

datalab_konf

ПАТРОН ЧЛЕН

logo_1

 

Поддржувачи

neotel

 

Контакт информации

Стопанска комора за информатички
и комуникациски технологии
ул. „Коста Веселинов“ бр. 6, влез 1, спрат 1
1000 Скопје
тел. 389 75 280 507; 389 78 296 487
е-маил: contact@masit.org.mk

Поврзување

color-facebook-48  color-linkedin-48  color-instagram-48  color-youtube-48  color-twitter-48

Актуелни настани

kon_masit_19